ΧΑΛΚΙΔΑ

 
» HOME
» Χρήσιμα Τηλέφωνα
» Εύκολη Πλοήγηση
» Πρόσβαση
» Ξενοδοχεία
________________
 
» ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
» ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
- Χαλκίδα
- Αξιοθέατα
- Ερέτρια & Αμάρυνθος
- Δίρφυς & Μεσσάπια
» ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
» ΣΚΥΡΟΣ
 

   

 

Η είσοδος της Εύβοιας   

  Τουριστική υποδομή-Εκδηλώσεις

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η περιοχή, που περιβάλλει την ευβοϊκή πρωτεύουσα, αποτελείται εκτός του Δήμου Χαλκιδέων, από τους Δήμους Ν. Αρτάκης, Ληλαντίων, Αυλίδος και Ανθηδώνος. Οι δύο τελευταίοι βρίσκονται στην απέναντι στερεοελλαδίτικη πλευρά του Ευρίπου.

Η περιοχή του ευβοϊκού κέντρου χαρακτηρίζεται από τη λαμπρή ιστορική παρουσία μερικών εκ των σημαντικότερων πόλεων της ελληνικής αρχαιότητας. Η Χαλκίδα όπως και η Ερέτρια, πολύ πριν την εμφάνιση του άστρου της Αθήνας, άναψαν τα φώτα του Ελληνικού πολιτισμού. Κοντά στη Χαλκίδα όμως άκμασαν η Ομηρική Πετρήεσσα Αυλίδα, η Ανθηδώνα και άλλες μικρότερες πόλεις. 

Σημαντικά είναι και τα δείγματα αρχαιότερων ακόμη πολιτισμών, που έχουν έλθει στο φως από περιοχές της Αρτάκης, της Μάνικας και του Λευκαντί.

Η άλλοτε επιφανής πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα τηςπεριοχής του ευβοϊκού κέντρου πήρε νέα υπόσταση μετά την άφιξη των ελλήνων προσφύγων από τη Μ. Ασία μετά το 1925. Η Ν. Αρτάκη και η Ν. Λάμψακος είναι τα ονόματα των ομώνυμων πόλεων του Μαρμαρά, απ’ όπου ήλθαν οι νέοι Ευβοείς.

Η Ευβοϊκή πρωτεύουσα, πανέμορφη κυριολεκτικά, κερδίζει αμέσως όποιον διαβεί την παλαιά γέφυρα του Ευρίπου και περάσει στην Εύβοια. Μια πόλη με ιστορία και πολιτισμό, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι αποικίες της Χαλκίδας στην Κάτω Ιταλία συνέβαλαν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού με την εισαγωγή του χαλκιδικού (ή κυμαϊκού) αλφαβήτου (πρόγονου του λατινικού). Ο επισκέπτης της σύγχρονης Χαλκίδας, εκτός των φυσικών καλλονών της, αξίζει να πάρει μια γεύση από την ευβοϊκή ιστορία θαυμάζοντας τα μνημεία της πόλης. 

 

design & construction by ENTELIA Informatics