ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ             

 
» HOME
» Χρήσιμα Τηλέφωνα
» Εύκολη Πλοήγηση
» Πρόσβαση
» Ξενοδοχεία
________________
 
» ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
» ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
» ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
- Παραλιακές και Ορεινές Περιοχές
- Φυσικά μνημεία
- Ιστορικά μνημεία
- Προτάσεις
» ΣΚΥΡΟΣ
 

   

 

Προσβάσεις στη Νότια Εύβοια    

  Τουριστική υποδομή-Εκδηλώσεις

ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Σπηλιά Θαρουνίων. Πρόκειται για τη σπηλιά Σκοτεινή, των Θαρουνίων, στη θέση Κακαλίτσα σε ύψος 440 μέτρων. Η σπηλιά, που ανακαλύφθηκε το 1974, έχει εντυπωσιακό διάκοσμο. Μέσα σ’ αυτή βρέθηκαν ίχνη πανίδα της Πλειστόκαινης περιόδου, της εποχής δηλαδή του ανθρώπου της Μέσης Παλαιολιθικής, που ήταν κυνηγός και τροφοσυλλέκτης.

Λίμνη Δύστου. Λίμνη με αυξομειώσεις της στάθμης της ανάλογα με τις επικρατούσες φυσικές συνθήκες. Εκτείνεται σε επιφάνεια 14.000 στρεμμάτων. Θεωρείται υδροβιότοπος.

  

Φαράγγι Δημοσάρη. Από τις γνωστότερες και περισσότερο συζητημένες, οικολογικού ενδιαφέροντος, περιοχές της Εύβοιας, προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000. 

Ο Δημοσάρης χωρίζει τον βορινό όγκο της Όχης σε δυο άνισα απόκρημνα και δύσβατα βουνά, στα ανατολικά με το όρος Κερασιά (1285 μ.) και στα δυτικά  με το όρος Μπούμπλια (1150 μ.). Το τοπίο, που παρουσιάζεται, είναι μοναδικό και εξόχου φυσικού κάλλους. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.  Εκεί ζουν σπάνια είδη πουλιών, αρπακτικών κυρίως, που απειλούνται με εξαφάνιση. Η φυσική κληρονομιά του φαραγγιού του Δημοσάρη και της ευρύτερης περιοχής (Όρος Όχη-ακρωτήριο Καφηρεύς) έχει διεθνή σημασία. Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή ένωση έχει εντάξει τη περιοχή της Όχης στις ειδικές περιοχές διατήρησης της φύσης.

 

design & construction by ENTELIA Informatics